Image Alt

Triger point mioterapija

Triger point mioterapija

Triger point mioterapija

Triger tačka je u svojoj suštini deo mišića koji je u spazmu, bilo da je to tek par mišćnih vlakana ili veći mišićni snop. U zavisnosti od toga koliko to stanje mišića traje, nusprodukti metabolizma kao što su mlečna kiselina I ugljendioksid, se zadržavaju u mišiću jer spazam ne dopušta dobru prokrvljenost, I ako to potraje neki duži vremenski period, ti nusprodukti mogu da predju u gel stanje pa tako kada predjemo rukom po nečijim ledjima često možemo da osetimo “čvoriće” baš iz tog razloga.

One su jedan od najčešćih uzroka bolova u mišićima i one mogu biti aktivne i latentne. Razlika je u tome što aktivne osećamo najčešće direktno na mestu gde se one nalaze, a latentne možemo ili da ne osećamo uopšte, ili da osećamo bol na nekom skroz udaljenom mestu od nje iz razloga što je taj spazam upravo razlog zatezanja miofascijalnog lanca pa se zbog tenzije generisane spazmom tog trigera bol javlja na toj putanji.

Mioterapija je tehnika koja ima za cilj relaksaciju mišićnog spazma, poboljšanje cirkulacije i otklanjanje bola. Da bi se otklonile triger tačke, vrši se pritisak na mišić koji traje od nekoliko sekundi pa I do 2 minuta. Pritisak može da se vrši prstom, laktom ili korenom šake, u zavisnosti od veličine regije i same triger tačke. Ova tehnika relaksacije razvijena je 1976. godine i ona se zasniva na deaktivaciji triger tačaka pomoću dugog pritiska koji na kratak period zaustavi dotok krvi u taj deo mišića, istegne ga dobro, pa kada se mišiić opusti u istegnutom stanju zbog pritiska, puštanjem istog dolazi do snažnog prokrvljenja I mišić se čisti nusprodukata I ishranjuje što ima za posledicu značajno opuštanje spazma.

Interesantno je još I to da one mogu nastati na nekoliko načina

Zamor mišića je donekle najčešći krivac nastanka ovih tačaka pa tako ako sedate dugo za kompjuterom, mišići ledja koji imaju više sporozamarajućih vlakana (posturalni mišići popt trapeziusa), će se poprilično zamoriti i nekada je samo I to dovoljno da dovede do nastajanja ovih tačaka, još ako se ovo ponavlja iz dana u dan, mišići se ne odmore adekvatno I eto ga savršen recept za nastajanje triger tačaka.

Sledeći način jeste povreda, fizički udarac mekog tkiva

Ono što je najinteresantnije, one se mogu stvorit i kao reakcija na stres, ako smo proživeli neki psihički stres što je stimulisalo organizam da stvori uslove telu da se bori ili beži (fiziološka reakcija na stress kako bi pobegli od opastnosti ili se borili sa istom) a racio nam kaže to nije opasnost od koje treba bežati ili boriti se sa istom, taj naboj za borbu ili beg koje je telo stvorilo sada nema kako da se istroši I telo ga pakuje u mišiće I fascije, pa tako nastaju napetosti I triger tačke u telu koje su posledica neistrišenog naboja.

 

Mioterapija Mioterapija pomaže kod terapije bolnih stanja:

 • Bol u leđima (gornjem, srednjem i krsnom delu leđa)
 • Išijas
 • Piriformis sindrom
 • karpal tunel sindrom
 • Fibromijalgija
 • Bol u ramenu, vratu, karlici, kolenu i zglobovima
 • Teniski lakat (lateralni epikondilitis)
 • golferski lakat (medijalni epikondilitis)
 • smrznutog ramena
 • Glavobolja, migrena
 • Glavobolje nastale usled napetosti mišića ledja I vrata
 • Bol u stopalu i peti (plantarni fascitis)