Image Alt

Kinesio taping

Kinesio taping

kinesio taping

Kinesio taping je procedura korišćenja specijalnih elastičnih traka koje bez medikamenata koriguju funkciju mišića (olakšavaju pokret) i smanjuju bol imobilizacijom mišićne fascije (opne).

 

Kinezio tejping (kinezi traka) je terapeutska metoda koja je najpre postala popularna među sportistima. Koristi se već duže vreme u svrhu prevencije i lečenja sportskih povreda. Ova metoda se ne koristi isključivo za sportske povrede već i u lečenju drugih povreda. Metodu je razvio dr. Kenzo Kase 1970. godine u Japanu. Njegov glavni cilj je bio da se eliminiše bol i da se ubrza proces oporavka mekog tkiva.

Iako trake za Kinesio taping liče na obične atletske trake koje koriste sportisti, one imaju specifična svojstva i jako je važno kako se postavljaju, zato se ne preporučuje da ih pacijenti sami kupuju i stavljaju.

 

Postoje dva osnovna principa postavljanja u zavisnosti od cilja koji želimo da postignemo, odnosno da li je problem akutne ili hronične prirode. Takođe je bitnan način sečenja, oblik trake i pravac postavljanja kao i koliko će biti istegnuta, odnosno da li istežemo mišić ili traku, tako da nestručno postavljena trake ne bi dala pozitivan efekat ili bi dovela do pogoršanja.

 

Kome se preporučuje primena Kinesio tapinga?

Postoje brojne koristi ove metode- smanjena osetljivost mišića, smanjena bol u mišićima, smanjena ukočenost mišića koja se javlja posle nekih tretmana, ubrzano lečenje, smanjenje otoka, limfna drenaža i ubrzanje protoka krvi pa se stoga najpre preporučuje pacijentima sa hroničnim bolom, napetim mišićima, otocima koji se ne povlače ali i svima sa svežim povredama, dislokacijama zglobova, a sportistima i kao prevenciju ponovnih povreda kada su izloženi riziku zbog povećanog napora. Standardne atletske trake i elastični zavoji koje sportisti koriste čvrsto su stegnute pa dovode do smanjene cirkulacije i ograničenih pokreta. Kinesio tejping trake smanjuju spazam i normalizuju tonus mišića, poboljšavaju obim pokreta u zglobovima i ublažavaju bol tako da se mogu primenjivati kod svih stanja koja imaju neki od navedenih simptoma.