Hirudo

Hirudo

hirudo

Kako hirudoterapija djeluje?

Medicinske pijavice uzgajaju se na specijalnim farmam za uzgoj medicinskih pijavica. One  Imaju tri čeljusti sa sićušnim redovima zuba kojima probijaju kožu pacijenta. Dubina ugriza iznosi 1-1,5 mm, a sam ugriz ne boli ništa više od uboda komarca jer pijavica nakon ugriza u telo ispušta supstance koje deluju poput analgetika te ublažavaju osjećaj bola. Jedna pijavica može konzumirati od 5 do 15 ml krvi tokom jednog hranjenja koje traje od 20 do 45 minuta.

Prednost lečenja pijavicama  leži u tome što njihova pljuvačka sadrži brojne proteine, peptide i enzime koji imaju dokazano protivupalno, antibakterijsko, vazodilatatorsko, antikoagulaciono, imunostimulaciono i analgetsko dejstvo.

Ispitivanja Medicnske akademije Rusije pokazala su da se posle terapije pijavicama povećava rast nervnih ćelija (što pomaže lečenju pacijenata posle izliva krvi u mozak), ponestaju aterosklerotične promene u krvnim sudovima, smanjuje se otečenost, deluje nа priraslice, povećava se lokalni imunitet, povećava se mikrocirkulacija i dotok krvi u organe i tkiva. Tkivo dobija više hranljivih materija i kiseonika i na taj način se detosksikuje i revitalizuje.

Definitivno najvažnija supstanca iz pljuvačke pijavica je enzim hirudin koji deluje kao antikoagulans, odnosno razrjeđuje krv i sprječava zgrušavanje što je vrlo korisno kod lečenja tromboze, infarkta miokarda I šloga, a novija istraživanja pokazuju kako ima pozitivne učinke i  kod lečenja dijabetesa tipa 1. Budući da ljudi s dijabetesom imaju gušću krv, što opterećuje srce i dovodi do razvoja kardiovaskularnih bolesti, hirudin razrjeđivanjem krvi može pomoći u ublažavanju pritiska na srce i kardiovaskularni sistem. Također, vrlo bitna supstanca je i eglin koji smanjuje upalne procese i oštećenje tkiva kod reumatskog artritisa, gihta i emfizema pluća.

Hirudoterapija se pokazala kao efikasna metoda u lečenju tromboflebita – to je izuzetna nehiruška metoda kojom se uklanjaju postojeći trombovi i sprečava stvaranje novih. Pored isceliteljskih, ova malena “ inekcija života” , kako je zovu u Rusiji, značajno doprinosi otklanjanju celulita, podmlađuje kožu, podstiče rast kose, čisti organizam od otrova, vraća vitalnost, mladost i lepotu, brišu godine, daju energiju. Pijavice mogu zameniti skalpel plastičnog hirurga jer povećavaju mikrocirkulaciju, količinu hijaluronske kiseline, kolagena, limfnu drenažu i tako daju efekat liftinga.

 

Koliko tretmana je potrebno?

Zavisi od slučaja do slučaja. Preporučuje se dva puta godišnje po jedna serija od desetak tretmana.

Pre početka tretmana radi se konsultacija, zatim pacijent popuni upitnik s potrebnim podacima, daju se preporuke o pravilnoj ishrane, vežbama disanja i druge preporuke, kako bi efekat terapije pijavicama bio maksimalan.

 

Kada se tretman pijavicama ne primenjuje?

Pijavice ne treba koristiti u trudnoći, kod hemofilije i drugih bolesti krvi. Takođe se ne primenjuju kod osoba (uglavnom se radi o starijim pacijentima) kojima je hemoglobin ispod 100.

 

Koliko puta se može koristiti jedna pijavica?

Jedna pijavica se koristi samo jednom, za jedan tretman. Uništava se nakon upotrebe.

 

Kako izgleda i da li je bolan tretman?

Ugriz pijavice nije bolan, jer prilikom ugriza pijavica luči fermente koji deluju kao anestetik, tako da je osećaj najbliži ujedu komarca. Pacijenti mogu da osete blago peckanje. Posle svakog „gutljaja” krvi, pijavica zauzvrat u telo domaćina ubrizgava svoje fermente.